CYBERPESTEN

Cyberpesten

"Steeds meer Vlaamse jongeren zijn het slachtoffer van pest- enroddel kanalen op sociale media. Dat blijkt uit onderzoek van VRT NWS. Op TikTok- en Instagramaccounts delen anonieme pesters persoonlijke en kwetsende informatie over hun slachtoffers.' (Bron: VRT - 31/05/2023! )

Het sociale leven van kinderen en jongeren speelt zich vandaag ook voor een groot deel in de digitale wereld af: smartphones, sociale media en andere ICT-toepassingen worden veelvuldig gebruikt om in contact te blijven en vriendschappen te onderhouden. Een verrijking, maar wel één met een keerzijde: in sommige gevallen krijgen kinderen of jongeren te maken met cyberpesten. De gevolgen van cyberpesten zijn voor alle slachtoffers anders. Terwijl sommigen er vrij vlot bovenop komen, kan cyberpesten voor anderen een grote impact hebben. Soms dragen slachtoffers de pesterijen nog jaren met zich mee, en laat cyberpesten zo ook op latere leeftijd zijn sporen na. Online pesten plaatst zowel kinderen als hun leefomgeving voor nieuwe uitdagingen. Het online pesten blijft lang onzichtbaar voor ouders, leerkrachten en begeleiders, omdat het pesten niet op een speelplaats of op een sportactiviteit gebeurt, is het ook moeilijker om te zien wat er precies gaande is. Tegelijkertijd komen geschreven berichten ook hard binnen en kan het online pesten diepe sporen nalaten. Het is daarom belangrijk dat kinderen en jongeren inzichten verwerven in cyberpesten, online weerbaar worden... én dat hun entourage (ouders, leerkrachten, begeleiders van (sport)verenigingen...) hierin betrokken wordt.

Deze vormingen richten zich vooral op ouders & begeleiders van verenigingen (sportclub, fanfare…) in een vorming meegenomen worden in dit fenomeen. Hierbij richten we ons ook tot leiding van Chiro, KLJ, speelplein...

"Je wordt meer bewust over het pesten en de gevolgen.

Je kan al nadenken over een aanpak die je zou kunnen toepassen."

OUDER
Deelnemer vorming

Vorming cyberpesten voor ouders & begeleiders

Cyberpesten is een vorm van pesten waarbij het slachtoffer gekwetst wordt via nieuwe media. Dat kan op veel manieren: beledigende emails, gemene berichtjes via instant messaging apps, ongewenste foto’s die viraal gaan op sociale media…

Enkele cijfers:

  • 10% van de jongeren werd recent slachtoffer van cyberpesten
  • Jongeren tussen 11 & 13 is vaakst slachtoffer
  • 50% van de slachtoffers van cyberpesten kent de pestkop
  • in 35% van de gevallen was het een klasgenoot
  • 60% van de slachtoffers van cyberpesten wordt ook offline gepest
  • 14% van de slachtoffers van cyberpesten durft daar met niemand over te praten
  • 25% van de jongeren was het voorbije jaar getuige van een online pestsituatie
  • ...

Wat mag je verwachten? We gaan in op onderstaande vragen:

  • Wat is cyberpesten en wanneer spreken we van cyberpesten?
  • Wat is het verschil met ‘klassiek pesten’?
  • Welke signalen wijzen op cyberpesten?
  • Wie is er betrokken partij?
  • Hoe praat ik met mijn kind over digitale media & cyberpesten?
  • Wat als mijn kind gecyberpest wordt?
  • Wat als mijn kind cyberpest?
  • ...

Na de infosessie (1,5u) is er de mogelijkheid om op een informele manier uit te wisselen met andere ouders en de expert. We kiezen voor een infomoment per school om de laagdrempeligheid te garanderen en de betrokkenheid te verhogen bij de ouders.

PRAKTISCH:

  • Begeleiding: Hannes Vanhee, expert (cyber)pesten
  • Hannes Vanhee

    Hannes is aan de slag bij Kessels & Smit, The Learning Company. Hij heeft een stevige rugzak ervaring mee, vooral in het werken met groepen dankzij een grote passie voor het vak: faciliteren, trainen, coachen en het ontwerpen van (blended) leerprogramma's geven hem energie.

    Als creatieve duizendpoot combineert hij diverse opdrachten en is een geëngageerd vrijwilliger bij verschillende organisaties. Doorheen zijn professionele carrière lopen zowel vorming geven als het werken met kinderen en jongeren (in een maatschappelijk kwetsbare situatie) als een rode draad. Te verwachten van deze orthopedagoog: een kritische blik, een nieuwsgierige & open houding en beweging. Zijn enthousiaste begeleidershouding zorgt voor een drive in groepen en tijdens participatieprocessen.

    Hannes heeft gewerkt voor Uit De Marge waar hij de coördinatie & uitvoering van het luik ‘aanbod & ondersteuning’ voor zijn rekening nam. Verder doet hij nog steeds vrijwilligerswerk voor BIZON vzw, waar hij zowel ervaring heeft met de bestuurskant (RvB/AV), het vormingsluik als het werken met de kinderen en jongeren zelf. In 2017 richtte hij de vormingsdienst Blad.Steen.Schaar op, gericht op begeleiders van kinderen en jongeren.

    Hannes begeleidt diverse scholen, verenigingen en groepen rond een anti-pestbeleid en is ondertussen expert in het thema (cyber)pesten. Voor VRT nws deelde hij in januari 2023 zijn expertise: vrtnws/pestgedrag-tips-ouders/

    VOLG ONS VIA FACEBOOK & instagram